The Guardian: Fermieri români, nu vă vindeţi pământurile companiilor străine!

Un articol din Jurnalul National, 12 iul 2012

În multe zone ale României, viaţa continuă aproape neschimbată de secole. Ţăranii îşi cultivă micile parcele cu unelte depăşite, după reguli străvechi, în timp ce găinile, porcii şi copiii nesupravegheaţi aleargă prin praful uliţelor neasfaltate şi prin pădurile din împrejurimi, scrie The Guardian.

Chiar dacă ţăranii români practică, de cele mai multe ori, agricultura de subzistenţă şi le este refuzat accesul la fondurile europene, atât executivul de la Bucureşti, cât şi oficialii de la Bruxelles refuză să recunoască faptul că este vorba despre oameni care sprijină economia, comentează jurnaliştii britanici.

Modelul care funcţionează în alte ţări nu se poate aplica în România. Deşi au existat valuri de migrare către oraşe sau încercări de urbanizare, 30% din populaţia României trăieşte în continuare de pe urma fermelor de subzistenţă şi semi-subzistenţă. Conform The Guardian, tocmai aceştia sunt cei care sprijină economia ţării şi cei care păstrează vii cultura şi diversitatea, deşi acest aspect trece neobservat de guvern şi de cei care elaborează politicile la Bruxelles.

În prezent, peste 50% din subvenţiile de şase miliarde de euro alocate României ajung la unu la sută dintre ferme, asta în timp ce 70% dintre ferme sunt considerate neeligibile pentru orice fel de ajutor european. De vină pentru acest lucru ar fi politica agriculturală comună a Uniunii Europene, consideră jurnaliştii britanici.

Dar micii agricultori români întâmpină şi alte dificultăţi. Sunt obligaţi să cumpere în fiecare an seminţe de la companiile multinaţionale iar atunci când ajung cu produsele la comercializare nu pot face faţă competiţiei venite din partea supermarketurilor, care aduc fructe şi legume în special din import.

Deşi nu îşi permit să cultive suprafeţe mari, chiar şi după recoltă, se găsesc în situaţia în care nu îşi pot vinde producţia la un preţ care să le acopere cheltuielile.

Pentru a putea să satisfacă necesităţile populaţiei şi pentru a putea fi competitivă pe plan internaţional pe piaţa alimentară, România trebuie să privească altfel micii fermieri şi să îi considere piese importante într-un angrenaj care să aducă un viitor mai prosper. Forţele ar trebui concentrate pe fondurile de dezvoltare rurală şi pentru dezvoltarea unei agriculturi sustenabile.

Sfatul oferit de britanici oficialilor români este schimbarea percepţiei cu privire la această categorie socială. Mai exact, să fie consideraţi drept piatra de temelie pe care ţara şi-ar putea clădi viitorul, şi nu ca pe o problemă care trebuie rezolvată

powered by ITself.ro